Kebab. Také jste téhle orientální pochoutce propadli? Pak vás nejspíš bude zajímat, kam zajít na ten nejlepší. Pokud žijete v Praze nebo do hlavního města jezdíte, pak se vám rozhodně vyplatí navštívit některý z těchto vyhlášených podniků.
Další díl našeho seriálu Žít Prahu jsme se rozhodli věnovat pražským kebabárnám, respektive třem nejlepším, které podle nás v metropoli najdete.
Co je jejich tajemstvím? Především kvalitní a hlavně čerstvé suroviny. Většina kebabáren, jež najdete na každém rohu, využívá již hotové, ochucené a zmrazené „štangle“ masa, které pak jen ohřeje na grilu. To ovšem znamená stále stejnou, prefabrikovanou chuť, jež si v ničem nezadá s jinými polotovary. A tak není divu, že (nejen) Pražané dokáží ocenit, když si někdo dá práci s vlastním nakládáním masa, vylaďováním chuti k dokonalosti, s magií koření… Žádný mrazák, jen a jen čerstvé maso! A když k tomu přidáte dokonale vyvážené a ochucené omáčky, zeleninu a další dobroty, je jasné, proč si někteří lidé za opravdu kvalitním kebabem rádi vyrazí přes celé město. Do kterých podniků míří nejčastěji?
Podolské nábřeží, Praha 4 – Podolí
Trochu nečekanou senzací se před pár lety stal stánek v pražském Podolí s názvem Gemüse Corner Kebab. Jeho majitel Filip Urban kdysi pobýval v Berlíně, kde ho chuť kebabů uchvátila. A rozhodl se ji přivézt i do Prahy. U tramvajové zastávky Dvorce pak rozjel vlastní podnik, který si okamžitě našel své fanoušky. Ostatně dnes a denně u stánku stojí fronty těch, kteří Gemüse Corner Kebab navštěvují pravidelně, i lidí, kteří se nechali zlákat pochvalnými recenzemi a rozhodli se zdejší kebab ochutnat. Ačkoli pro spoustu Pražanů může být Podolí trochu z ruky, rozhodně to nevadí.
Maso tady samozřejmě nakládají sami, pečená zelenina, bramborové chipsy, omáčky a další dobroty hlavní ingredienci zdatně sekundují. Zkrátka a dobře, Gemüse Corner Kebab stojí rozhodně za vyzkoušení.
Václavské náměstí 807, Praha 1 – Nové Město
V centru Prahy pak najdete další vyhlášený podnik specializující se na kebaby. Restaurace Mangal se inspirovala v samotném Turecku, odkud pocházejí i její kuchaři. Pokud by vás zajímalo, jak chutná kebab v jeho domovské vlasti, je Mangal místem, kam vyrazit. Navíc se jídlo připravuje na speciálním lávovém grilu umístěném přímo v restauraci, takže jste přímými svědky, jak se z jednotlivých ingrediencí stává úžasná pochoutka. Kromě toho tato restaurace připomíná Turecko i svým interiérem a dalšími nabízenými pokrmy.
Kromě kuřecího masa si můžete dát i telecí nebo jehněčí, všechno maso je navíc halal a suroviny pocházejí přímo z Turecka. Zkrátka a dobře – restaurace Mangal je takovým malým Tureckem uprostřed Prahy a patří k bezkonkurenčně nejlepším svého druhu u nás.
Krakovská 593/19, Praha 1 – Nové Město
Jako jedni z prvních v republice začali nabízet kebab kuchaři restaurace Istanbul Kebab. A to, že se na výsluní a v oblibě gurmánů z celé Prahy drží i po téměř třech dekádách, je jasný důkaz, že tento podnik stojí za návštěvu! Jen pozor, po dlouhých letech jej nenajdete v ulici Politických vězňů, ale na nové adrese. I když se restaurace přestěhovala, zákazníky rozhodně neztratila – za skvělým jídlem by došli i mnohem dál! Navíc přestěhováním získala atraktivnější místo a více prostoru.
I v Istanbul Kebab dostanete pokrmy připravené tak, jak by vám je nabídli v samotném Turecku. Čerstvé suroviny a dokonale vyladěná chuť je samozřejmostí.
Více se o nejlepších kebabárnách v Praze a také samotném kebabu dozvíte na našem videu, kde navíc pokrmy hodnotí opravdový odborník na kebaby a host našeho pořadu Amos. Co si o kebabech v našem hlavním městě myslí?